Питання охорони історико-культурної спадщини Криму в роботах краєзнавців-популяризаторів - Молочко, Є.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У другій половині XIX ст. удосконалювалися форми екскурсійно-пізнавальної роботи та методи краєзнавчих досліджень кримознавців. Роботи краєзнавців-популяризаторів виконували свою функцію у справі освіти й ознайомлення приїжджаючих з історико-культурною спадщиною краю. У них містилися відомості про збереження пам’яток історії
та культури, охоронних заходах і реставраційних роботах. Во второй половине XIX века совершенствовались формы экскурсионно-познавательной
работы и методы краеведческих исследований Крыма. Работы краеведов-популяризаторов выполняли свою функцию в деле просвещения и ознакомления с историко-культурным наследием края приезжающих. В них содержались сведения о сохранности памятников истории и культуры, охранных мероприятиях и реставрационных работах, направленных на их сбережение. In the second half of the XIX century improved form of excursion and cognitive work and
methods of natural history research of the Crimea. Work of local lore, popularizes to perform
its function in education and acquaintance with the historical and cultural heritage of the region
coming. They contained information about the preservation of monuments of history and culture,
environmental activities and restoration work aimed at their conservation.