Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони пам’яток археології - Рудика, Н.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
Відповідальність за правопорушення і злочини щодо пам’яток історії та культури передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України. Фактично нормативна база є достатньою для захисту культурної спадщини,
але механізм виявлення та покарання порушників зовсім не відпрацьований на практиці.
У статті аналізується чинне законодавство України стосовно правової відповідальності у
сфері охорони пам’яток археології та подані пропозиції для його вдосконалення. Ответственность за нарушения и преступления против памятников истории и культуры предусмотрена Кодексом Украины об административных нарушениях и Уголовным кодексом Украины. Нормативная база, de jure, достаточна для защиты культурного наследия, но механизм выявления и наказания нарушителей совсем не отработан на практике. В
статье анализируется действующее законодательство Украины, регламентирующее правовую ответственность в сфере охраны памятников археологии. Также даются предложения для его усовершенствования. The violations and crimes against monuments of history and culture are considered by the
Administrative and the Criminal codes of Ukraine. Regulatory framework, de jure, could be
suffi cient to protect the cultural heritage, but the realization of identifying and punishment is not
worked up in practice. The article 1) analyses the legislation on amenability for delicts in the
protection of archaeological monuments and 2) proposes ways to improve it.