Створення археолого-палеонтологічних парків в Україні - Кепін, Д.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті розглянуті археолого-палеонтологічні пам’ятки
раннього, середнього та пізнього палеоліту, на базі яких можна створити комплексні музеї-заповідники. Наведені відомості
про подібні музейні комплекси, які існують у Республіці Казахстан і Китайській Народній Республіці. Наприкінці зазначено,
що для археолого-палеонтологічних парків, як різновиду «археопарків», в Україні необхідний правовий статус. В статье рассмотрены археолого-палеонтологические памятники раннего, среднего и
позднего палеолита на территории Украины, на базе которых можно создать комплексные
музеи-заповедники. Приведены сведения о подобных музейных комплексах, существующих в Республике Казахстан и Китайской Народной Республике. В заключении отмечено,
что для археолого-палеонтологических парков, как разновидности «археопарков», в Украине необходим правовой статус. In the article archaeological-palaeontology monuments of Early, Middle and Late Palaeolithic
are considered. On the base of these monuments one can create complex museum-reserves.
The information on such museum complexes existed in Kazakhstan Republic and China People
republic are reported.
In conclusion it is noted the necessary of the legal status for archaeological-palaeontology
parks as a kind of «archaeoparks» in Ukraine.