З історії музейної справи Севастополя в 1944–1950 роках. Питання початку відновлення будівлі Панорами «Оборона Севастополя 1854–1855 рр.» - Нікітіна, І.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті здійснено огляд і загальний аналіз архівних документів щодо початкового
етапу відбудови споруди Панорами «Оборона Севастополя 1854–1855 рр.». З’ясовано, що
основними проблемами цього питання була негармонійність співпраці відповідальних за
роботу органів, технічні затримки, незадовільне планування загального обсягу фінансових витрат на будівництво. Використані архівні документи вперше вводяться в науковий обіг і надають змогу розширити уявлення науковців у питанні відбудови панорами. В статье сделан обзор и общий анализ архивных документов про начальный этап
восстановления здания Панорамы «Оборона Севастополя 1854–1855 гг.». Выяснено, что
основными проблемами данного вопроса были: негармоничность сотрудничества ответственных за работы органов, технические задержки, неудовлетворительное планирование общего финансовых затрат на строительство. Использованные архивные документы впервые вводятся в научный оборот и предоставляют возможность расширить представления
ученых в вопросе восстановления панорамы. In this article was an inspected analysis archives’s papers on beginning restoration of building
Panorama «The defense of Sevastopol 1854–1855». Elucidated problems of this questions:
the unharmonious relations between organizations, technically delay, bed plans to fi nancings on
project. This facts before was not well-known for scientist ward, its possibility to expiations for
knowledge on beginning restoration of building Panorama.