Поховальна обрядовість Києва в писемних джерелах ХVІ–ХVІІІ ст. - Мельник, О.О. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
Стаття присвячена розгляду поховального комплексу та ритуалу Києва в писемних джерелах ХVІ–ХVІІІ ст. Автор проаналізувала наступні види документів: літописи, синодики, правові акти, наративи, метричні й церковно-богослужебні книги.
Особлива цінність зазначених джерел визначається їх інформаційним наповненням про сторони поховального обряду, які
неможливо зафіксувати під час археологічних досліджень. Статья посвящена рассмотрению погребального комплекса и ритуала Киева в письменных источниках ХVI–ХVIII вв. Автор рассмотрела следующие виды документов: летописи, синодики, правовые акты, нарративы, метрические и церковно-богослужебные
книги. Особая ценность источников определяется их данными о сторонах погребального
обряда, которые невозможно зафиксировать в ходе археологических исследований. This article addresses the graves and burial rituals of 16th to 18th century in Kiev as described
in written documents from that period. Chronicles, Prayer for the Dead records, Legal
Documents, Narratives, Registry of Births, Deaths, and Marriages, and Church Service Books
were reviewed. These sources contain information which can not be obtained through archaeological
research.