Владичний хутір Софронівського монастиря - Кравченко, О.М. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті розглядаються результати дослідження щойновиявленої пам’ятки – монастирського хутора на Середньому Пслі.
У результаті проведених досліджень знятий план пам’ятки,
проведені дослідження архітектурних форм. Комплексний
аналіз джерел дозволяє датувати виникнення хутора другою половиною ХІХ ст. Хутір не має аналогій серед відомих комплексів північно-західної Слобожанщини середини XVIII – початку ХХ ст. В статье рассматриваются результаты исследования нововыявленного памятника – монастырского хутора на Среднем Псле. В результате проведенных исследований снят план
памятника, проведены исследования сохранившихся архитектурных форм. Комплексный
анализ источников позволяет датировать основание хутора второй половиной ХІХ века.
Хутор не имеет аналогов среди известных комплексов северо-западной Слобожанщины
середины XVIII – начала ХХ века. The article reviews the results of examination the monastery steading on the Middle Psel,
which was discovered latterly. In consequence of examination the plan of monument was created,
and the analysis of preserved architectural confi gurations was held. A comprehensive analysis
of the sources allows us to date the base of steading to the second half of the XIX century.
The steading doesn’t have any analogies among the known complexes North-West Slobozhanshchyna
in the middle XVIII – early XX century.