Технологія виготовлення та дослідження властивостей нових детекторів трансуранових елементів - Андрющєнко, Г.Ю.; Бланк, А.Б.; Будаковській, С.В.; Зєлєнська, О.В.; Шевцов, М.І. (Вопросы атомной науки и техники, 2006)
Описаний пористий композиційний матеріал для визначення радіонуклідів у водних об´єктах довкілля. Досліджені
можливості використання запропонованого матеріалу для контролю вмісту α-нуклідів у природних водах. Композит є
сцинтилятором з наскрізними порами, поверхня яких імпрегнована сорбентом, що селективний до трансуранових
елементів. Структура матеріалу дозволяє поєднати два процеси – концентрування радіонукліду та вимірювання його
активності. Як селективний сорбент використаний сильно основний аніоніт ВП-1Ап. Дослідження працездатності
запропонованого матеріалу проведені на модельних системах на основі зразкових радіоактивних розчинів ²³⁹Pu. Описан пористый композиционный материал для определения радионуклидов в водных объектах окружающей среды. Исследованы возможности использования этого материала для контроля содержания α-нуклидов в природных водах. Композит представляет собой сцинтиллятор со сквозными порами, поверхность которых импрегнирована сорбентом, селективным к трансурановым элементам. Структура материала позволяет объединить два процесса – концентрирование радионуклида и измерение его активности. В качестве селективного сорбента использован сильноосновный анионит ВП-1Ап. Исследования работоспособности предлагаемого материала проведены на модельных системах на основе образцовых радиоактивных растворов ²³⁹Pu. A porous composite material is described for determination of radionuclides in aquatic objects of the environment. Possibilities
have been studied for the use of this material in monitoring of α-nuclides content in natural waters. The composite is a scintillator
with through pores, the surface of which is impregnated by a sorbent that is selective with respect to transuranium elements.
The structure of the material allows combination of two processes – concentrating the radionuclide and measuring its activity.
As selective sorbent to transuranium elements an anion-exchange resin VP-1Ap was used. Studies of material functionality
were carried out using model systems based on reference radioactive solutions ²³⁹Pu.