Проблеми оптимізації протирадіаційного захисту промислових радіаційних технологічних установок - Сахно, В.І. (Вопросы атомной науки и техники, 2005)
Радіаційні технології є вагомим фактором підвищення рівня сучасного виробництва. В світі налічуються сотні промислових радіаційних установок, деякі з них ефективно експлуатуються вже більше тридцяти років. Сучасний стан радаіційної техніки характеризується зростанням досконалості цих технічних засобів, а їх впровадження фактично перейшло в клас економічних проблем, які потребують відповідного дослідження і вирішення. В даній доповіді обговорюється проблема можливості зниження капітальних витрат при створенні промислових радіаційних технологічних установок. Радиационные технологии являются важным фактором повышения уровня современного производства. В мире насчитывается сотни промышленных радиационных установок, некоторые из которых эффективно эксплуатируются уже более тридцати лет. Современное состояние радиационной техники характеризуется повышением совершенства этих технических средств, а их внедрение перешло фактически в класс экономических проблем, которые потребуют соответствующих исследований и решений. В данной работе обсуждается проблема возможности снижения капитальных затрат при создании промышленных радиационных технологических установок. Radiation technologies are important factor for increase of up-to-date production level. There are hundreds of industrial radiation plants in the world. Same of them are using effectively already more than thirty years. Modern state of radiation technique is characterized by increase of these technical means improvement. These means application turned practically into the class of economical problems that need corresponding study and decision. Problem of possibility of capital outlays reduction for creation of industrial radiation technological plants is discussed in this paper.