Corrosion of irradiated Ni-Mo alloys in sodium fluoride - zirconium melt - Azhazha, V.M.; Andriiko, A.A.; Bakai, A.S.; Volkov, S.V.; Devyatkin, S.V.; Dovbnya, A.N.; Lavrinenko, S.D.; Omelchuk, A.A.; Shirokov, B.M.; Shmegera, R.S. (Вопросы атомной науки и техники, 2005)
The corrosion of nickel-molybdenum alloys and their constituents in a molten eutectic sodium fluoride-zirconium fluoride mixture has been studied by cyclic voltammetry, X-ray analysis, SEM and metallography. The dependence of the corrosion rate of nickel-molybdenum alloys in molten fluorides on the time of soaking in melt and irradiation with an electron beam on an electron accelerator has been investigated. It has been shown that increasing the time of contact of nickel-molybdenum alloys with fluoride melt decreases the corrosion current density, and irradiation increases it in the greater extent the higher the electron beam energy. Intercrystalline corrosion is typical of the alloys of this composition. Методами циклічної вольтамперометрії, рентгенофазового, мікроскопічного аналізів, а також металографії досліджена корозія нікель-молібденових сплавів та компонентів, які входять до їхнього складу, в розплавленій евтектичній суміші фторидів натрію та цирконію. Досліджена залежність швидкості корозії зазначених сплавів від тривалості витримки в розплаві та опромінення пучком електронів на електронному прискорювачі. Показано, що збільшення тривалості контакту нікель-молібденових сплавів з фторидним розплавом зменшує густину струму корозії, а опромінення – збільшує її в тим більшій мірі, чим більша енергія електронного пучка. Для сплавів даного складу характерна міжкристалітна корозія. Методами циклической вольтамперометрии, рентгенофазового, микроскопического анализов, а также металлографии изучена коррозия никель-молибденовых сплавов и составляющих компонентов в расплавленной эвтектической смеси фторидов натрия и циркония. Исследована зависимость скорости коррозии никель-молибденовых сплавов в расплавленных фторидах от времени выдержки в расплаве и облучения пучком электронов на электронном ускорителе. Показано, что увеличение времени контакта никель-молибденовых сплавов с фторидным расплавом уменьшает плотность тока коррозии, а облучение – увеличивает ее в тем большей мере, чем больше энергия электронного пучка. Для сплавов данного состава характерна межкристаллитная коррозия.