Nuclear physics techniques for determination of rocks age - Dikiy, N.P.; Dovbnya, A.N.; Lyashko, Yu.V.; Medvedeva, E.P.; Medvedev, D.V.; Uvarov, V.L.; Fedorets, I.D.; Valter, A.A.; Storishko, V.E. (Вопросы атомной науки и техники, 2004)
The low background nuclear physics techniques were used for measure age geologic samples of micas (biotite, lepidolite, muscovite, phlogopite) by means of detection a gamma radiation from radioisotopes. The nuclear reactions ⁸⁷Sr(γ,γ`)⁸⁷mSr, ⁸⁷Rb(γ,n)⁸⁶Rb and ⁸⁵Rb(γ,n)⁸⁴Rb was used. Application of a braking radiation of the powerful accelerator of electrons has allowed simultaneously to measure an element composition of samples. The age of biotite from the deposit Stankovatskoe (Ukraine) was measured that corresponds an inhering lithium pegmatites of the Kirovograd block of the Ukrainian Shield to relevant global paleoproterozoic metallogenic episode by age 2.4⋅10⁹ years. Наведено результати розробки низкофонової ядерно-фізичної методики виміру віку геологічних зразків слюди (біотит, лепідоліт, мусковіт, флогопіт) за допомогою реєстрації гамма-випромінювання від радіоактивних ізотопів, що з'являються при опроміненні гальмовим випромінюванням у результаті ядерних реакцій ⁸⁷Sr(γ,γ`)⁸⁷mSr, ⁸⁷Rb(γ,n)⁸⁶Rb і ⁸⁵Rb(γ,n)⁸⁴Rb. Використання гальмового випромінювання потужного прискорювача електронів дозволило одночасно вимірювати елементний склад досліджуваних зразків. Проведено виміри віку біотиту з родовища Станковатське (Україна), який дозволяє припустити про приналежність літієвих пегматитів Кіровоградського блоку Українського щита до важливого глобального палепротерозойського металогенічного епізоду віком 2,4⋅10⁹ років. Приведены результаты разработки низкофоновой ядерно-физической методики измерения возраста геологических образцов слюды (биотит, лепидолит, мусковит, флогопит) с помощью регистрации гамма-излучения от радиоактивных изотопов, которые появляются при облучении тормозным излучением в результате ядерных реакций ⁸⁷Sr(γ,γ`)⁸⁷mSr, ⁸⁷Rb(γ,n)⁸⁶Rb и ⁸⁵Rb(γ,n)⁸⁴Rb. Использование тормозного излучения мощного ускорителя электронов позволило одновременно измерять элементный состав исследуемых образцов. Измерения возраста биотита из месторождения Станковатское (Украина) позволяют предполагать о принадлежности литиевых пегматитов Кировоградского блока Украинского щита к важному глобальному палепротерозойскому металлогеническому эпизоду возрастом 2,4⋅10⁹ лет.