Mathematical modelling of radioactive dust rise during collapse of “Shelter” object building structures - Batiy, V.G.; Mikhailyuk, V.P.; Rubezhanskiy, Yu.I.; Rudko, V.M.; Sizov, A.A.; Fedorchenko, D.V. (Вопросы атомной науки и техники, 2004)
Model calculations of general dust quantity which is possible to raise during possible crashing of “Shelter” building structures are shown. Mechanism of particle “jump-up” i.e. raising of particles due to dusted surface oscillation is used during calculations. It is shown, that particles with diameter 20 µm are possible to overpass border sublayer and raise over ruins of the “Shelter” building. Проведено модельні розрахунки загальної кількості пилу, який може підніматися при можливому руйнуванні внутрішніх нестабільних конструкцій об’єкту “Укриття”. При розрахунках розглядався механізм “підскоку” частинок, тобто підйом частинок, який виникає внаслідок коливань запиленої поверхні. Показано, що частинки пилу діаметром близько 20 мкм здатні долати ламінарний прикордонний підшар і підніматися над розвалами об'єкту “Укриття”. Проведены модельные расчеты общего количества пыли, которая может подниматься при возможном обрушении внутренних нестабильных конструкций объекта “Укрытие”. При расчетах рассматривался механизм “подскока” частиц, т.е. подъем частиц, возникающий из-за колебаний запыленной поверхности. Показано, что частицы пыли диаметром около 20 мкм способны преодолевать ламинарный пограничный подслой и подниматься над развалами объекта “Укрытие”.