Исследование поцессов сварки многослойных структур из кристаллитов различного химическоо состава, получаемых горячей прокаткой в вакууме, для атомной энергетики - Борц, Б.В.; Ванжа, А.Ф.; Неклюдов, И.М.; Лопата, А.Т.; Шевченко, С.В. (Вопросы атомной науки и техники, 2005)
Рассмотрены процессы, протекающие при сварке в твердой фазе разнородных материалов, содержащих легко окисляемые металлы и сплавы различного химического состава. Изучены силы, действующие на материалы, собранные в пакет, на примере многослойной структуры Ti-Nb-Cu-St.Steel. Исследован массоперенос одного материала в другой с помощью электронной растровой микроскопии и металлографии. Перспективним методом виробництва композиційних матеріалів шаруватого типу є метод пакетної прокатки металів у вакуумі, у якому реалізується зварювання різнорідних матеріалів у твердій фазі утримуючих легко окисляємі метали і сплави. Розглянуто процеси, що протікають при зварюванні багатошарових структур різного хімічного складу. На прикладі багатошарової структури Ti-NbCu-St.Steel, вивчені сили, що діють на матеріали зібрані в пакет. Досліджена на металографічному мікроскопі зварювання шарів пластин і за допомогою електронної растрової мікроскопії вивчений масоперенос одного матеріалу в іншій. Promising method of laminated composite materials production is the method of metal pack rolling in vacuum. The proposed method is based on the welding of heterogeneous materials in solid phase, that contain easily oxidized metals and alloys. Processes occurring during multi layer structures of different chemical composition welding are examined. On the example of multi layer structure Ti-Nb-Cu steel forces operating on the materials in the pack are studied. The welding of strata of laminas is studied on a metallographic microscope and with the help of an electronic raster microscopy is learnt mass transfer of one material in other.