Музей-меморіал “Букринський плацдарм” - Кепін, Д.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
У статті розглянута історія створення архітектурно-меморіального комплексу (с. Балико-Щучинка Кагарлицького району Київської обл.), який увічнює подвиг радянських військ у період Великої Вітчизняної війни радянського народу 1941–1945 років під час форсуванні Дніпра і створенні Букринського плацдарму в 1943 р. Розглянуті події, яким присвячений меморіал. Проведений аналіз сучасного стану збереженості музейного комплексу. Подано відповідні рекомендації. В статье рассмотрена история создания архитектурно-мемориального комплекса (с. Балыко-Щучинка Кагарлыкского района Киевской обл.), увековечивающего подвиг советских войск в период Великой Отечественной войны советского народа 1941–1945 гг. при форсировании Днепра и создании Букринского плацдарма в 1943 г. Рассмотрены события, которым посвящен мемориал. Проведен анализ современного состояния сохранности музейного комплекса. Даны соответствующие рекомендации. In this article the history of the architectural memorial complex (village Balyko-Shchutchinka of Kaharlyk District, Kyiv Region) is considered also it is considered the deed of the Soviet Army in the Great Patriotic War of the soviet people 1941–1945 during the crossing of the Dnipro river and the Bukryns’kiy Bridgehead’ creation in 1943. The events to which the memorial is devoted are considered. The contemporary condition of the museum complex is analysed. The appropriate recommendations are made.