Фіксація стану пам’яток Криму в путівниках XIX – початку ХХ століття - Молочко, Е.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2011)
Питання про вивчення путівників по Криму як джерела щодо охорони історико-культурної спадщини є одним із ключових у вивченні туристично-краєзнавчої літератури XIX – початку ХХ ст. Довідкові видання містили різного виду відомості про збереження
пам’яток історії та культури регіону. В них популяризувався розвиток туризму за допомогою пропаганди пізнання місцевості за конкретними пам’ятками історичного минулого. Вопрос об изучении путеводителей по Крыму как источников по охране историко-культурного наследия является одним из ключевых в изучении туристско-краеведческой литературы XIX – начала ХХ века. Справочные издания содержали различного вида
сведения о сохранении памятников истории и культуры региона. В них популяризировалось развитие туризма посредством пропаганды познания местности по конкретным памятниками исторического прошлого. The question of the study guides to the Crimea as a source for the protection of historical
and cultural heritage is a key to the study of tourism and local lore literature of XIX – early
XX century. Reference books contain various kinds of information about the preservation of
monuments of history and culture of the region. They popularized the development of tourism
through the promotion of knowledge in specifi c areas monuments of the past.