Вплив раундапу на показники пероксидного окиснення ліпідів коропа - Міщенко, Т.В. (Гидробиологический журнал, 2011)
Досліджено показники пероксидного окиснення ліпідів у різних тканинах цьоголіток коропа лускатого за дії гербіциду раундап. Встановлено зміни активності ферменту антиоксидантного захисту — каталази та вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів — гідропероксидів ліпідів і малонового диальдегіду. Влияние 2 ПДК гербицида раундап в течение 14 сут не вызывает развития ПОЛ с накоплением конечного продукта (малонового диальдегида). Наблюдается снижение активности каталазы в жабрах и почках. Содержание гидроперекисей липидов изменяется по-разному в зависимости от ткани. Under 14 days of the herbicide roundup impact POL development with final product (malone dialdehid) accumulation did not occur. The decrease of catalaze activity in gills and kidney was observed. Lipids hydroperoxides content changed differently depending on tissue type.