Вплив гербіциду раундап на життєздатність ікри коропа та можливість профілактики його токсичної дії пробіотичним препаратом БПС-44 - Барбухо, О.В.; Жиденко, А.О. (Гидробиологический журнал, 2011)
Досліджено вплив гербіциду раундап (діюча речовина — ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/дм³) за різної концентрації на життєздатність ікри коропа (Сyprinus carpio) та показано можливість профілактики токсичної дії гербіциду пробіотиком БПС-44, що позитивно впливає на розвиток організму риб. Гербицид раундап в концентрации 0,01—0,80 мг/дм³ негативно влияет на жизнеспособность икры карпа на этапах онтогенеза от мелкоклеточной морулы до вылупления личинок. При действии высокой концентрации гербицида раундап (8,0—80,0 мг/дм³) отмечена острая токсичность со 100%-ной смертностью зародышей. Пробиотический препарат БПС-44 снижает токсическое действие гербицида, о чем свидетельствует значительное повышение количества жизнеспособной икры на всех стадиях развития в среднем на 10%. Herbicide roundup in concentration 0,01—0,80 mg/dm³ negatively affects viability of the carp eggs at all ontogenetic stages (small cell morula body—hatching of larvae). Effect of the highest studied concentration (8,0—80,0 mg/dm³) caused acute toxicity with 100% mortality of embryos. Probiotic preparations BPS-44 compensates the toxic effect of the herbicide, this was confirmed by significant increase of the viable eggs number at all stages at average by 10%.