Интенсивность потребления мидий рапаной Rapana venosa в северо-западной части Черного моря - Куракин, А.П.; Говорин, И.А. (Гидробиологический журнал, 2011)
В условиях, максимально приближенных к природным, изучена интенсивность питания, суточные рационы и размерно-массовые преференции у разнополых особей рапаны Rapana venosa при потреблении ими мидий Mytilus galloprovincialis в северо-западной части Чёрного моря (район о. Змеиный). В умовах, найбільш наближених до природних, вивчалася інтенсивність живлення хижого черевоногого молюска Rapana venosa чорноморськими мідіями Mytilus galloprovincialis Встановлено добові раціони рапани в північно-західній частині Чорного моря (о. Зміїний), а також розмірно-масові преференції тварин різної статі. The consumption rates of predatory whelk Rapana venosa in the caging experiments in natural environment (Northwestern part of Black Sea, Ukrainian shelf, Zmiyiny Island), as well as the intensity of feeding and size-mass preferences for different sexes whelks with mussels Mytilus galloprovincialis as a feeding object, was studied.