Basics of development concepts of merchant shipping on Black Sea - Debel, S. (Економічні інновації, 2013)
У статті представлені сучасні трансформації відбуваються у світовій політики, а саме ринок торгівлі послугами, який регулюється в тій чи іншій мірі з боку більш 40 міжнародних організацій, при цьому домінуюча роль у цій роботі Конференції ООН з торгівлі та розвитку та Всесвітньої торгової організація з тарифів і послугам. Однак лібералізація ринку послуг є односторонньо спрямованої і забезпечує економічні вигоди, в першу чергу тим країнам, які здійснюють великомасштабну політику фінансово-економічної підтримки власних суб'єктів господарської діяльності у відповідній сфері. Таким чином, по всій видимості перший, початковий етап розвитку морської індустрії слід пов'язувати зі створенням механізму забезпечує можливість ефективного здійснення господарської діяльності всіма суб'єктами морської галузі регіону.