Концепция интеллектуального робота для оценки напряжений в трубопроводах - Апальков, А.; Акинфиев, Т.; Армада, М. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
В статье рассматривается концепция создания интеллектуального робота для исследования напряженного состояния трубных конструкций. Предлагается колесный робот, имеющий разборную жесткую раму. Рассмотрен механизм передвижения робота вдоль трубопровода. Для исследования напряженного состояния трубопровода используется метод вдавливания шарового индентора. У статті розглядається концепція створення інтелектуального робота для дослідження напруженого стану трубних конструкцій. Пропонується колісний робот, який має розбірну жорстку раму. Розглянуто механізм пересування робота вздовж трубопроводу. Для дослідження напруженого стану трубопроводу використовується метод вдавлювання кульового індентора. The paper is devoted to the problem of construction of robot for investigation of stresses condition in tubes. The proposed wheeled robot has a hard sectional frame. Mechanism of the robot movement along the tubes is considered. For studies of stresses situation in the tube, the robot uses a method of indentation of ball indentor.