Динамика питания пресноводных бентосных гетеротрофных наннофлагеллят бактериями - Крылова, И.Н. (Гидробиологический журнал, 2011)
С использованием метода «окрашенных грунтов» изучали сезонную и суточную динамику питания бактериями пресноводных бентосных гетеротрофных наннофлагеллят (ГФ). Скорость потребления бактерий зависела от плотности донных отложений и не лимитировалась концентрацией пищи, так как соотношение бактерии/ГФ значительно превышало 1000 : 1. З використанням методу «забарвлених грунтів» вивчали сезонну і добову динаміку живлення бактеріями прісноводих бентосних гетеротрофних нанофлагелят (ГФ). Швидкість споживання бактерій ГФ значно змінювалася протягом року і доби та залежала від густини донних відкладів. Концентрація їжі (кількість бактерій) не лімітувала швидкості живлення, оскільки співвідношення бак/ГФ значно перевищувало 1000 : 1. Using the technique of «stained sediments» the seasonal and diurnal dynamics of feeding of freshwater benthic heterotrophic nanoflagellates (HNF) on bacteria has been studied. The rate of bacteria consumption by protozoans varied considerably during the year and the day. It depended on the bottom sediment density. The food concentration (i. e., the number of bacteria) was not a factor limiting the protozoan feeding rate, as the âacteria/HNF ratio exceeded considerably the proportion of 1000 : 1.