Удельная активность ¹³⁷Cs в мышцах рыб-бентофагов в зависимости от массы особи - Зарубин, О.Л.; Залисский, А.А.; Беляев, В.В.; Волкова, Е.Н.; Костюк, В.А.; Малюк, И.А. (Гидробиологический журнал, 2011)
В 1986—2009 гг. исследовали зависимость удельной активности ¹³⁷Cs от массы особи у рыб-бенетофагов из разных водоемов Киевской обл. У Cyprinus carpio, Carassius auratus gibelio, Carassius carassius наблюдается тенденция к повышению удельной активности ¹³⁷Cs с увеличением массы особи. Для Abramis brama и Blicca bjoerkna, наоборот, характерна тенденция к снижению удельной активности ¹³⁷Cs с увеличением массы особи. По-видимому, зависимость уровня удельной активности ¹³⁷Cs от массы особи (возраста) рыб-бентофагов определяется физиологическими особенностями каждого вида. У 1986—2009 рр. вивчали залежність питомого вмісту ¹³⁷Cs від маси особини у риб-бентофагів з різних водойм Київської області. У Cyprinus carpio (L.), Carassius auratus gibelio (Bloch), C. carassius (L.) спостерігається тенденція до підвищення питомого вмісту ¹³⁷Cs із збільшенням маси особини. Для Abramis brama (L.) и Blicca bjo-erkna (L.), навпаки, характерна тенденція до зниження питомого вмісту ¹³⁷Cs зі збільшенням маси особини. Певно, залежність рівнів питомого вмісту ¹³⁷Cs від маси особини (віку) риб-бентофагів визначається фізіологічними особливостями кожного виду. The dependence of specific activity of ¹³⁷Cs from weight of the individual at fishes-benthophagos from different reservoirs of the Kiev region investigated 1986 till 2009. The tendency to increase of specific activity of ¹³⁷Cs with increase of weight of the individual is observed at Cyprinus carpio (L.), Carassius auratus gibelio (Bloch), C. carassius (L.). The tendency to decrease of specific activity of ¹³⁷Cs with increase in weight of the individual is characteristic for Abramis brama (L.) and Blicca bjoerkna (L.). Probably, dependence of levels of specific activity of ¹³⁷Cs from weight of the individual (age) of fishes-benthophagos is defined by physiological peculiarities of each species.