Історичні міські ландшафти в контексті збереження культурної спадщини - Громова, М.Е. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
Стаття присвячена актуальним проблемам охорони культурної спадщини, зокрема, збереженню історичних міських ландшафтів, у контексті активізації містобудівних перетворень. Увагу зосереджено на об’єкті всесвітньої спадщини «Софійський собор з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська лавра». Охоплено комплекс проблем, пов’язаних із
його інтегрованістю в історичне міське середовище, що постійно розвивається. Статья посвящена актуальным проблемам охраны культурного наследия, в частности, сохранению исторических городских ландшафтов, в контексте активизации градостроительных преобразований. Внимание сосредоточено на объекте всемирного наследия «Софийский собор
с прилегающими монастырскими сооружениями, Киево-Печерская лавра». Охвачены комплекс
проблем, связанных с его интегрированностъю в исторический городской среде, которая постоянно развивается. This article is devoted to actual problems of cultural heritage, including conservation of historic
urban landscapes in the context of intensifi ed urban transformations. Attention is focused on World
Heritage property «Saint Sophia Cathedral with related monastic buildings, Kyiv-Pechersk Larva».
Also the complex of problems is covered, which are associated with integration of its historic urban
environment that is constantly evolving.