Застосування аерофотограмметричних методів дистанційного зондування земної поверхні в археології - Гнера, В.А. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
У статті розглянуті основні аспекти застосування фотограмметричних методів у археології, викладена стисла історіографія питання, розглянуто основні методики дешифрування археологічних об’єктів на аеро- та космознімках. Запропоновано нову методику створення пошукового алгоритму для удосконалення машинно-візуального, автоматизованого й автоматичного способів дешифрування (пошуку) археологічних об’єктів на аеро- та космознімках. Розглянуто нові можливості щодо охорони пам’яток археології, які відкривають дані методи. Розглянуто питання застосування геоінформаційних систем для інтерпретації отриманих даних та їх об’єднання в єдиній електронній моделі археологічного об’єкту. В статье рассмотрены основные аспекты применения аерофотограмметричних методов в археологии, основные методики дешифровки археологических объектов на аэро- и космоснимков, изложена краткая историография вопроса. Предложена методика создания поискового алгоритма для совершенствования машинно-визуального, автоматизированного и автоматического способов дешифровки (поиска) археологических объектов на аеро- и космоснимков. Рассмотрены новые возможности по охране памятников археологии, которые открывают данные методы. In work reviews the basic aspects of application photogrammetric methods in archaeology, presented a brief historiography, reviews the basic methods of interpretation the archaeological objects on aerial and satellite images. Proposed new method construct of search algorithm to improve to machine- visual, automated and automatic interpretation methods of searching archaeological sites in aerial and satellite images.