Художньо-стилістичний розвиток полоскальниць на етнічних українських територіях у XІХ столітті - Титаренко, А.О. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
Статтю присвячено дослідженню полоскальниць, які виготовлялися фарфоро-фаянсовими підприємствами Волині у XІХ ст. Розглянуто історію походження як слова, так і самого предмету побуту, простежено художньо-стилістичний розвиток полоскальниць
eпродовж зазначеного періоду, проаналізовано особливості їх форм. Статья посвящена исследованию полоскательниц, изготавливаемых фарфоро-фаянсовыми предприятиями Волыни в конце XVІІІ – начале ХХ вв. Рассмотрена история происхождения как слова, так и самого бытового предмета, прослежено художественно-стилистическое развитие полоскательниц в течении обозначенного периода, проанализированы
особенности их форм. The article devoted to searching slop-basins made at porcelain and faience enterprises of
Volyn region in the XIX century. It is also reviewed the history of the origins of the word, household
items. Development of artistic and stylistic slop-basin within the designated period, the
characteristics of their shapes were analyzed.