Пам’яткоохоронна діяльність студентів першого приватного археологічного інституту в Києві - Горькова, А.О. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
Висвітлено історію функціонування Київського археологічного інституту (1918–1924) як першого осередку підготовки кваліфікованих кадрів з археології, майбутніх фахівців у галузі пам’яткоохоронної справи. На основі вивчення архівного матеріалу досліджено пам’яткоохоронну та археологічну діяльність викладачів та студентів інституту та їх внесок в українську науку. Отражена история функционирования Киевского археологического института (1918– 1924), как первой институции по подготовке квалифицированных кадров по археологии, будущих специалистов в сфере памятникоохранительного дела. На основе изучения архивного материала исследовано памятникоохранительную и археологическую деятельность преподавателей и выпускников института, а также их вклад в украинскую науку. The history of functioning of Kнiv Archaeological Institute, as the fi rst centre of preparation of qualifi ed personnel of archaeology and future professionals in the monuments protection fi eld have been elucidated in the article. The research based on archival material, have been studied monuments protection and archaeological activities of professors and graduates of the institution, their contribution into the Ukrainian science.