Академік Володимир Ніколаєв та київські архітектурні конкурси - Мокроусова, О.Г. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
Стаття присвячена одному з аспектів творчої діяльності відомого київського архітектора
академіка архітектури Володимира Ніколаєва. Хоча він не брав безпосередньої участі в архітектурних конкурсах, в його творчості знайшов відбиток цей вид архітектурної діяльності. Непряма участь В. Ніколаєва у київських конкурсах розглядається в широкому історичному
контексті конкурсного проектування ХІХ – початку ХХ ст. в цілому. В дослідженні на підставі аналізу ділового листування простежуються особливості проектування та будівництва епохи, розкриваються складні психологічні стосунки архітекторів та замовників будівництва.
В основу роботи покладені архівні та бібліографічні дослідження. В науковий обіг вводяться
нові факти та документи, що раніше не друкувалися. Статья посвящена одному из аспектов творческой деятельности известного киевского архитектора, академика архитектуры Владимира Николаева. Хотя он не брал непосредственного
участия в архитектурных конкурсах, в его творчестве нашел отпечаток этот вид архитектурной
деятельности. Непрямое участие В. Николаева в киевских конкурсах рассматривается в широком историческом контексте конкурсного проектирования ХІХ – начала ХХ в. в целом. В исследовании, на основании анализа деловой переписки, прослеживаются особенности проектирования и строительства эпохи, раскрываются сложные психологические отношения архитекторов
и заказчиков строительства. В основу работы положены архивные и библиографические исследования, в научный оборот вводятся новые факты и ранее не публиковавшиеся документы. The article is about one of the aspects of the Kyiv famous architect Vladimir Nikolayev, the
academician of architecture career. Though he did not participate the architecture contests personally his
career had an imprint of that kind of activity. The indirect participating Kyiv contests by V. Nikolayev
is examined in the wide historical contexts of the contest projecting of XIX – beginning XX century. In
the research based on the analysis of V. Nikolayev’s business correspondence there are the peculiarities
of projecting and building and the complicated psychological relationships of architects and customers.
In the base of the article there is the archive and bibliographic research. In the science circulation there
are the new facts and paper which were not published before.