Нові дослідження Київського Подолу - Тараненко, С.П.; Чміль, Л.В.; Чекановський, А.А. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
Стаття присвячена публікації кераміки, виявленої під час археологічних досліджень на Київському Подолі 2011 р. Керамічний матеріал, відкритий на двох розкопах, датовано ХІХ ст. Подано детальний опис форм предметів (посуд і дрібна керамічна пластика), визначенно датування. Кераміка цього періоду вкрай мало потрапляла до поля зору етнографів і не представлена в музейних колекціях. Нові знахідки дозволяють заповнити пробіл у вивченні української кераміки перш. пол. XIX ст. Статья посвящена публикации керамики, обнаруженной во время археологических исследований на Киевском Подоле в 2011 г. Керамический материал, найденный на двух раскопах, датирован XIX в. Дано детальное описание форм предметов (посуда и мелкая керамическая пластика), определена их датировка. Керамика этого периода крайне редко попадала в поле зрения этнографов и не представлена в музейных коллекциях. Новые находки позволяют заполнить пробел в изучении украинской керамики начала XIX в. The article concerns pottery which was discovered during archaeological investigations at Kyiv- Podil in 2011. Ceramic materials found at two excavations belong to the nineteenth century. Forms of the ceramic and the defi nition of dating are described in the article. Pottery of this period is very little investigated by the ethnographers and not represented in museum collections. New fi ndings allow us to fi ll a gap in the study of Ukrainian of the fi rst half 19th century.