Крем’яні скарби доби енеоліту - Охріменко, Г.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
У даній розвідці акцентується увага на скарбах крем’яних виробів, зокрема пластин, доби
енеоліту. Вони належать до волино-люблінської, трипільської, культури лійчастого посуду
та інших культур. Феномен таких «депозитів» є важливим для розуміння господарських, обмінних процесів у тогочасних суспільствах, проявах вірувань, тобто духовної культури населення епохи енеоліту території України. В данном исследовании акцентируется внимание на кладах кремневых изделий,
в частности пластин, эпохи энеолита. Они принадлежат к волыно-люблинской, трипольской, культуре воронковидных сосудов и других культур. Феномен подобных
артефактов является важным для понимания хозяйственных, обменных процессов,
особенностей духовной культуры населения эпохи энеолита территории Украины. This study focuses on the hoards of silicon products, including plates, Late Stone Age. They
belong to the Volyn-Lublin, Tripoli, culture funnel vessels and other crops. The phenomenon of
such artifacts is important to understand the economic, metabolic processes, especially the spiritual
culture of the people of the Eneolithic Ukraine.