До питання атрибуції княжого знаку з приділа свв. Іоакима та Анни Софії Київської - Корнієнко, В.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
У статті висвітлюються результати сучасних досліджень нововиявленого графіті із зображенням тризубу в приділі свв. Іоакима та Анни Софії Київської. На підставі запропонованої С. Бєлєцьким динаміки видозміни княжих знаків першої половини ХІ ст. здійснена спроба атрибуції малюнку-графіті як приналежного полоцькому князеві Брячиславу Ізяславичу. В статье освещаются результаты современных исследований нововыявленного граффити с изображением трезубца в приделе свв. Иоакима и Анны Софии Киевской. Опираясь на предложенную С. Белецким динамику видоизменений княжеских знаков первой половины ХІ в. предпринята попытка атрибуции рисунка-граффити как принадлежащего полоцкому князю Брячиславу Святополковичу. The article deals with the results of contemporary investigations of graffi ti with the trident symbol in the St. Joachim and Anna nave of Sophia Kyivska. Basing on the proposed by S. Byelyetsky dynamic of modifi cation of princely signs in the fi rst half of the XI century we attempt to attribute graffi ti to the Polotsk prince Bryachyslav Izyaslavych.