Про заснування міста Іванкова Київської області - Чміль, Л.В.; Чекановський, А.А. (Праці Центру пам’яткознавства, 2012)
Стаття присвячена комплексному аналізу археологічних матеріалів і пізньосередньовічних документів, які стосуються міста
Іванкова Київської обл. Містить історію археологічних досліджень
городища в центрі міста і уточнює час та обставини заснування тут
наприкінці XVI ст. замку та містечка. З’ясовано історіографічні помилки щодо цього питання у попередніх роботах істориків. Статья посвящена комплексному анализу археологических материалов и позднесредневековых документов, которые касаются основания города Иванкова Киевской обл. Содержит
историю археологических исследований городища в центре города и уточняет время и обстоятельства основания здесь в конце XVI в. замка и местечка. Выявлены историографические
ошибки, касающиеся этого вопроса в предшествующих работах историков. The article is dedicated to the complex analysis of archaeological materials and the late medieval
documents concerning the town Ivankiv (Kyiv region). It considers the history of archaeological researches
in the center of the settlement and specifi es period and circumstances of the castle and the settlement
Ivankiv foundation at the end of the 16th century. Authors elucidate historiographic errors in
previous historic essays concerning this question.