Розрахункова модель визначення швидкодії газоаналітичного комплексу - Безрук, З.Д. (Проблемы машиностроения, 2013)
Розглянуті питання підвищення швидкодії газоаналітичного вимірювального комплексу. Розроблена математична модель часу проходження газової проби по блокам і вузлам газової схеми. Визначені елементи схеми, які знижують швидкодію. Надані рекомендації з оптимізації схеми побудови газоаналітичного комплексу. При експериментальних дослідженнях виявилось, що теоретичний розрахунковий час транспортного запізнювання, завжди на 15-20 відсотків менше від дійсного реального часу запізнювання. Рассмотрены вопросы повышения быстродействия газоаналитического измерительного комплекса. Разработана математическая модель времени прохождения газовой пробы по блокам и узлам газовой схемы. Определены элементы схемы, снижающие быстродействие. Даны рекомендации по оптимизации схемы построения газоаналитического комплекса. При экспериментальных исследованиях оказалось, что теоретический расчетное время транспортного запаздывания, всегда на 15-20 процентов меньше действительного реального времени запаздывания. The problems of improving the performance of gasanalytical measuring complex are considered. The mathematical model of the transit time of the gas sample in the blocks and nodes of the gas circuit was developed. The circuit elements, reducing the performance were defined. Recommendations on the optimization of construction circuit of the gas-analytical system were given. During the experimental studies it was found that the theoretical calculated time of the transportation lag is always by 15-20 % less than the actual real time of the lag.