Поліноміальна інтерполяція з відомими проекціями на довільній системі n груп прямих, які складаються з m паралельних прямих - Литвин, О.О.; Хурдей, Є.Л. (Проблемы машиностроения, 2014)
Задано N груп прямих, кожна з яких складається з M паралельних прямих. Кожна пряма з однієї групи перетинається з усіма прямими з інших N – 1 груп. Вважається, що в точках перетину цих прямих задаються значення фінітної функції f(x, y) неперервної разом із своїми похідними першого порядку, носій якої квадрат [0, 1]×[0, 1]. Вважаються також відомими проекції, тобто інтеграли вздовж кожної із n×m прямих, які поступають з комп'ютерного томографа. Розв'язується така задача: побудувати оператор наближення функції f(x, y), який не тільки інтерполює функцію у вказаних вузлах, але й також має вказані проєкції. Результати даної роботи можуть бути використані при неруйнівному контролі важливих деталей в машинобудуванні. Задано N групп прямых, каждая из которых состоит из M параллельных прямых. Каждая прямая из одной группы пересекается со всеми прямыми из других (N–1)-й групп. Считается, что в точках пересечения этих прямых задаются значения финитной функции f(x, y) непрерывной вместе со своими производными первого порядка, носитель которой квадрат [0, 1]´[0, 1]. Считаются также известными проекции, т.е. интегралы вдоль каждой из n´m прямых , которые поступают с компьютерного томографа. Фактически эти интегралы находятся вдоль отрезков прямых, пересекающих носитель. Решается следующая задача: построить оператор приближения функции f(x, y), который не только интерполирует функцию в указанных узлах, но и также имеет указанные проекции. Результаты данной работы могут быть использованы при неразрушающем контроле важных деталей в машиностроении.