Моделювання процесу очищення води фільтром-освітлювачем із шаром завислого осаду - Бомба, А.Я.; Сафоник, А.П. (Проблемы машиностроения, 2014)
Сформирована и проанализирована математическая модель очистки воды в осветителе со слоем зависшего осадка с учетом влияния дозы реагента и необратимой коагуляции примесных частиц. Построен алгоритм численно-асимптотического приближения решения соответствующей модельной малой нелинейной пространственной задачи для системы дифференциальных уравнений типа «конвекция-диффузия-массообмен». На этой основе проведен компьютерный эксперимент. Сформовано та проаналізовано математичну модель очищення води у фільтрі-освітлювачі з урахуванням впливу дози реагенту та незворотної коагуляції домішкових частинок. Побудовано алгоритм числово-асимптотичного наближення розв’язку відповідної модельної малонелінійної просторової задачі для системи диференціальних рівнянь типу «конвекція-дифузія-масообмін». На цій основі проведено комп'ютерний експеримент. in this work the mathematical model of water treatment is formed and analysed in the illuminator with the layer of hanging up sediment taking into account influence of dose of reagent and irreversible coagulation of impurity particles. The algorithm of the numericalasymptotic approaching of decision of corresponding model small nonlinear spatial problem was built for systems of differential equations as "convection-diffusion-mass transfer." On this basis, a computer experiment is conducted.