Моделювання та розпізнавання мімічних проявів емоцій на обличчі людини - Єфімов, Г.М. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
У роботі запропоновано цілісний підхід для моделювання та розпізнавання мімічних проявів емоцій
на обличчі людини. Зроблено перехід від формального опису емоційних станів людини до опису
мімічних проявів на обличчі. Фотографічні зображення, які відповідають певним емоційним станам,
перетворюються у векторний простір мімічних проявів. Будується базис цього простору. Довільна
емоція конкретної людини розпізнається як опукла комбінація станів отриманого базового простору. В работе предложен целостный подход для моделирования и распознавания мимических проявлений эмоций
на лице человека. Сделан переход от формального описания эмоциональных состояний человека к
описанию мимических проявлений на лице. Фотографические изображения, которые отвечают опреде-
ленным эмоциональным состояниям, превращаются в векторное пространство мимических проявлений.
Строится базис этого пространства. Произвольная эмоция конкретного человека распознается как выпуклая
комбинация состояний полученного базового пространства. The complete approach for mimic modelling and recognition for the human face has been suggested. A
correspondance between formal descriptions of emotions and emotional expressions with mimics has been
established. Pictures that represent various emotional states are translated into the vector space of mimic
expressions. A basis of the vector space is constructed. Custom human emotional mimics is recognized as a
convex combination in the basis of emotional mimic expressions.