Внесок Центральних державних реставраційних майстерень до справи пам’яткоохоронної роботи в Криму в 20-х – на початку 30-х років ХХ століття - Хлівнюк, О.В. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
Студію присвячено аналізу діяльності ЦДРМ на теренах Криму. Зроблено висновок, що робота цієї установи впродовж 1921–1934 років була однією з показових стосовно організації охорони історико-культурної спадщини в Криму. Незмінним завданням ЦДРМ були реєстрація й обстеження пам’яток архітектури, археології, мистецтва, а також реставрація та консервація об’єктів культурної спадщини, які запобігали псуванню і руйнуванню пам’яток. Дослідження кримських пам’яток проходили в умовах як наукової співпраці фахових установ і організацій (Головнаука, ЦДРМ, ДІМ), так і гострої конкуренції між ними (ДАІМК, ЦДРМ, КримОХОРІС). Дослідження кримських пам’яток сприяли появі наукових класифікацій і гіпотез, викликали гострі наукові дискусії (Б. М. Засипкін, М. І. Репніков). У роботі доведено, що організація ЦДРМ у 1927–1928 роках масштабних експедицій по пам’ятках Кримської АСРР дозволила значно розширити уявлення радянської і світової науки про історію і етнографію народів Криму. Проанализирована деятельность ЦГРМ на территории Крыма. Сделан вывод, что работа этого учреждения на протяжении 1920–1930 годов была одной из показательных относительно организации охраны историко-культурного наследия в Крыму. Неизменным заданием ЦГРМ были регистрация и обследование памятников архитектуры, археологии, искусства, а также реставрация и консервация объектов культурного наследия, которые предотвращали порчу и разрушение памятников. This article analyzes the activities CSRWs in the Crimea. The article concludes that the work of the institution over the years 1920-1930 was one of the demonstrative on the organization of protection of historical and cultural heritage in the Crimea. CSRW’s unchanged task was the registration and inspection of monuments of architecture, archeology, art, and restoration and conservation of cultural heritage, which prevent damage and destruction of monuments. The Crimean monuments research took place in the conditions of scientific collaboration of professional institutions and organizations, as well as intense competition between them. The research of the Crimean monuments contributed to the emergence of scientific classifications and hypotheses that have caused sharp scientific debate. The paper shows the value held in the years 1927-1928 CSRW scale expeditions to the monuments of the Crimean Autonomous Soviet Socialist Republic to expand notions of Soviet and world science about history and ethnography of the peoples of the Crimea.