Проблема сохранения памятников Керчи в трудах путешественников конца XVIII – первой половины XIX века - Авсенёва, С.Н. (Праці Центру пам’яткознавства, 2013)
Рассмотрен отдельный аспект охраны памятников древности Крыма на примере г. Керчи. Освещена проблема сохранения историко-художественных памятников Крыма, которая была затронута в заметках путешественников. Записки путешественников являют собой важный исторический источник для изучения истории Крыма в целом и, в частности, города Керчи конца
XVIII – первой половины XIX в. Произведен анализ записок российских и иностранных путешественников,
посетивших Крымский полуостров в конце XVIII – первой половине XIX в. Дана робота присвячена одній з найбільш актуальних проблем сучасного суспільства, що бере початок з кінця XVIII ст., – охоронi пам'яток старовини Криму на прикладі м. Керчі.. Мета роботи – висвітлити проблему збереження історико-художніх пам'яток Криму, яка була заторкнута у нотатках мандрівників. Записки
мандрівників являють собою важливе історичне джерело для вивчення історії Криму в цілому і, зокрема, міста Керчі кінця XVIII - першої половини XIX ст. Зроблено аналіз записок російських і іноземних мандрівників, що відвідали Кримський
півострів в кінці XVIII – першій половині XIX ст. The present work is devoted to one of the most actual problems of modern society,
beginning from the end of the 18th century, to the preservation of the Crimean ancient
monuments (on the example of Kerch). The purpose of the work – to highlight the problem
of preservation of historical and artistic monuments of the Crimea, which was raised
in the notes of the travelers. The notes of the travelers are an important historical source
for the studying the history of the Crimea as a whole and, in particular, the city of Kerch
in the end of the 18th – the first half of the 19th century. Was conducted an analysis of the
notes of Russian and foreign travelers, who visited the Crimean peninsula at the end of
the 18th – the first half of the 19th century.