Анализ субсолидусного строения системы UO₂-MgO-Al₂O₃-SiO₂ - Габелков, С.В.; Логвинков, Д.С.; Ледовская, Е.Г.; Саенко, С.Ю.; Тарасов, Р.В.; Холомеев, Г.А.; Логвинов, С.М. (Вопросы атомной науки и техники, 2006)
Выполнена тетраэдрация концентрационного тетраэдра системы UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂ и проанализированы особенности субсолидусного строения системы при термической эволюции, предопределяемые обратимостью отдельных твердофазовых реакций в магниево-алюмосиликатной подсистеме. Оксид урана в двухфазных комбинациях стабильно сосуществует не только со стехиометрическими соединениями подсистемы М-A-S, но и со всеми составами метастабильных твердых растворов в этой подсистеме. Установлено, что доминантная роль в изменении стабильных фазовых комбинаций исследуемой системы отводится самоорганизующемуся характеру развития твердофазных реакций в подсистеме UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂, предопределяющему изменение ее триангуляции и соответственно изменение элементарных тетраэдров в системе UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂. Виконана тетраедрація концентраційного тетраедру системи UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂ та проаналізовані особливості субсолідусної будови системи при термічній еволюції, які зумовлювані оборотністю окремих твердофазних реакцій у магнієво-алюмосилікатній підсистемі. Оксид урану в двофазових комбінаціях стабільно співіснує не тільки зі стехіометричними сполуками підсистеми UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂, але і з усіма складами метастабільних твердих розчинів у цій підсистемі. Встановлено, що домінантна роль у зміні стабільних фазових комбінацій досліджуваної системи приділяється характерові розвитку реакцій, що проходять в твердій фазі у підсистемі МgO-Al2O3-SiO2, та самоорганізуються й визначають зміну тріангуляції системи та відповідають за зміну елементарних тетраедрів у системі UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂ . A tetrahedration of concentration tetrahedron of system UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂ it is executed also features subsolidus structures of system at the thermal evolution, predetermined by convertibility separate solidphasic reactions in magnesium-aluminium-silicate subsystem, are analyzed. Uranium oxide in biphasic combinations stably coexists not only with stochiometric connections of subsystem UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂, but also with all compositions of metastable solid solutions in this subsystem. It is established, that the prepotent role in change of stable phase combinations of researched system is allocated to self-organizing character of development solidphasic reactions in subsystem МgO-Al2O3-SiO2 , which predetermined change of its triangulation and accordingly change of elementary tetrahedrons in system UO₂-МgO-Al₂O₃-SiO₂.