Интеллектуальная система, функционирующая на основе мультиагентных технологий - Нечаев, Ю.И.; Лютин, A.B. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
Обсуждаются особенности реализации бортовой интеллектуальной системы контроля динамики судна на
основе мультиагентных технологий. Основное внимание уделяется формализации процедур
функционирования ИС в различных условиях эксплуатации, в том числе и в экстремальных ситуациях.
Мультиагентная система рассматривается в качестве конкурирующей технологии, обеспечивающей
повышение эффективности контроля и принятие решений. У статті обговорюються особливості реалізації бортової інтелектуальної системи контролю динаміки судна
на основі мультиагентних технологій. Основна увага приділяється формалізації процедур функціонування ІС
у різноманітних умовах експлуатації, у тому числі й у екстремальних ситуаціях. Мультиагентна система
розглядається як конкуруюча технологія, що забезпечує підвищення ефективності контролю та прийняття
рішень. The features of realization of the multiagent approach are discussed at construction of the onboard intelligence system
(IS) of ship dynamics. The basic attention is given to formalization of procedures of IS functioning in various conditions
of operation, including in extreme situations. Used the multiagent system is considered as competing technology
ensuring increase of efficiency of the control and acceptance of the decisions.