Интеллектуальное синергетическое управление динамическими системами - Прокопчук, Ю.А. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
Построена модель интеллектуального синергетического управления динамическими системами, которая обладает рядом полезных свойств, среди которых – нежесткие требования к формализму, учет имеющихся ресурсов и изменчивости критериев истинности, невысокая чувствительность модели к априорной полноте описания состояний, высокая способность к адаптации в изменяющейся среде, учет реальной компетентности управляющего агента. Эти свойства становятся решающими при управлении поведением социальных и живых систем. Побудована модель інтелектуального синергетичного управління динамічними системами, що має ряд корисних властивостей, серед яких – нежорсткі вимоги до формалізму, облік наявних ресурсів і мінливості критеріїв істинності, невисока чутливість моделі до апріорної повноти опису станів, висока здатність до адаптації в середовищі, що змінюється, облік реальної компетентності керуючого агента. Ці властивості стають вирішальними при керуванні поведінкою природних, соціальних і живих систем. The model of intellectual synergetic management of dynamic process is constructed. The model has the following properties: weak requirements to formalism, a consideration of resources and variability of criteria, low sensitivity to aprioristic completeness of the description, high ability to adaptation in the changing environment, account of real competence of the managing agent. These properties become deciding in management of medical and social and alive systems behavior.