Иccледование компьютерных графических методов построения 3D сечений Пуанкаре - Ручкин, К.А. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
В работе продолжены начатые в [1-4] исследования компьютерных графических методов и инструментов,
позволяющих проводить компьютерные исследования нелинейных динамических систем. Основное
внимание уделено проблемам построения 3-мерных компьютерных сцен, предназначенных для отображения
сечений Пуанкаре, и способам их управления. Для этого в работе подробно проанализированы современные
объектно-ориентированные платформы, предназначенные для построения графических движков, а также
современные средства управления трехмерными графическими сценами – виртуальными джойстиками.
Результаты исследований легли в основу разрабатываемой интерактивной компьютерной системы [2]. У роботі продовжені розпочаті в [1-4] дослідження комп’ютерних графічних методів та інструментів,
що дозволяють проводити комп’ютерні дослідження нелінійних динамічних систем. Основна увага
приділена проблемам побудови 3-вимірних комп’ютерних сцен, призначених для відображення
перетинів Пуанкаре, та способам їхнього керування. Для цього в роботі докладно проаналізовані
сучасні об’єктно-орієнтовані платформи, призначені для побудови графічних движків, а також сучасні
засоби керування тривимірними графічними сценами – віртуальними джойстиками. Результати дослі-
джень лягли в основу розроблюваної інтерактивної комп’ютерної системи [2]. In the work are continued started in [1-4] researches of computer graphic methods and the tools, allowing to
carry out computer researches of nonlinear dynamic systems. The basic attention is given to problems of
construction of 3-measured computer stages intended for display of Poincare sections and ways of their
controling. For this purpose in the work modern object-oriented platforms intended for construction of
graphic cursors, and also modern control facilities of three-dimensional graphic stages – virtual joysticks are
in detail analysed. The results of researches from the basic of developed interactive computer system [2].