Обзор баз знаний онтологического типа - Никоненко, А.А. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2009)
В статье рассматриваются вопросы построения, структурирования, описания, классификации и исполь-
зования онтологических баз знаний. Приведен обзор современных исследований, посвященных различным
аспектам создания и использования онтологии. Пристальное внимание в работе уделено разграничению
формальных и лингвистических онтологий. Также предложена достаточно подробная методология
построения ресурсов онтологического типа. У статті розглядаються питання побудови, структурування, опису, класифікації та використання
онтологічних баз знань. Наведено огляд сучасних досліджень, присвячених різним аспектам створення і
використання онтології. Особливу увагу в роботі присвячено розмежуванню формальних і лінгвістичних
онтологій. Також запропоновано досить детальну методологію побудови ресурсів онтологічного типу. In the article the issues of construction, structurization, description, classification and use of the ontological
knowledge base are considered. The review of the modern researches, dedicated to different aspects of ontology
use and formation, is made. Special attention is given to the delimitation of formal and linguistic ontologies.
The detailed methodology of ontology resources building is offered as well.