Европейская политика ботанических садов по инвазивным чужеродным вида - Бурда, Р.И. (Промышленная ботаника, 2014)
У контексті збереження біорізноманіття розглядаються європейські та деякі міжнародні документи щодо інвазійних чужорідних видів рослин. Подано короткий огляд діяльності ботанічних садів та дендропарків України з запобігання фітоінвазій, контролю та швидкому реагуванню на виклики інвазій чужорідних видів. Через призму європейського досвіду обговорюються перспективи використання ботанічними садами й дендропарками України існуючої в Європі політики введення рекомендаційних Кодексів поведінки – зведень принципів та правил поведінки щодо інвазійних чужорідних видів у цілях збереження біорізноманіття. The current study presents a thorough analysis of European and international documents on invasive alien species and biodiversity. A brief overview of the main activities of botanical gardens and arboretums of Ukraine on prevention, control and rapid response to the challenges of invasive alien species is given. In the light of the European experience, we discuss some of the future possibilities for the botanical gardens and arboretums of Ukraine to adapt their activities to the existing European policy on introduction of Codes of Conduct – summaries of principles and rules on invasive alien species and biodiversity.