Вероятно исчезнувшие аборигенные виды флоры Донецкой области - Муленкова, Е.Г. (Промышленная ботаника, 2014)
Цель работы – выявление фактического уменьшения таксономического состава флоры аборигенных сосудистых растений и флористического богатства флороценотипов на территории Донецкой области вследствие действия природных и антропогенных факторов. Виявлено фактичне зменшення таксономічного складу флори аборигенних судинних рослин Донецької області, що відмічалися на її території понад 30 років тому, на 68 видів (3,5% загальної кількості видів флори), серед них 51 є нераритетним; у складі 3-х родин (2,2%) и 17 родів (2,6%) усі види є ймовірно зниклими; скоротився видовий склад ще 34 родів. Проаналізовано зменшення флористичного багатства флороценотипів рослинного покриву: найбільша кількість ймовірно зниклих видів відмічена серед неморальнолісових, степових та петрофільних; найбільше відносне таксономічне зменшення відбулося у галофітоні та гідрофітоні. Розширення мережі природно-заповідних територій сприятиме збереженню та відтворенню фіторізноманітності регіону. An observed taxa composition of the flora of aboriginal vascular plants in the Donetsk Region compared to the data of 30 years ago is reduced by 68 species (3.5% of general species number of the flora), of these 51 species are not rarity ones; all of the species within three families (2,2%) and 17 genera (2,6%) are probably extinct; specific composition of 34 genera more decreased. We analyzed impoverishment of floristic richness of plant cover floral cenotic types. This analysis has shown that most presumably extinct species are nemoral forest ones; the biggest relative decrease is registered among the species belonging to galophyton and hydrophyton. Reservation of more extensive natural areas is likely to result in more effective future conservation and restoration of plant diversity of this region.