Морфологические изменения пыльцы сосны крымской (Pinus pallasiana D. Don) в интродукционных насаждениях техногенно загрязненных территорий - Коршиков, И.И.; Лаптева, Е.В.; Литвиненко, Ю.С. (Промышленная ботаника, 2014)
Цель работы – анализ спектра аномалий пыльцы у P. pallasiana в интродукционных насаждениях из техногенно загрязненных районов г. Кривого Рога и биосферного заповедника «Аскания-Нова» им. Ф.Е. Фальц-Фейна. Описано морфоструктурні аномальні зміни у пилку рослин Pinus pallasiana чотирьох інтродукційних насаджень у степовій зоні: у дендропарку біосферного заповідника «Асканія Нова» та трьох насаджень у м. Кривий Ріг. Встановлено, що аномальні зміни у пилку рослин цих чотирьох насаджень пов'язані з різною кількістю і розвиненістю повітряних мішків. Частка аномального пилку у рослин заповідника була 4,7 %, у рослин трьох насаджень м. Криві Ріг варіювала від 13,2 % до 24,8%. Morphostructural abnormal changes wеrе described in Pinus pallasiana pollen of four plantings from the steppe zone: from Arboretum of Askania Nоvа Biosphere Rеsеrvе and three – from Krivyi Rih. Abnormal changes in the pollen of these four plantings were found to be associated with different numbers and development of аir bags. The proportion of abnormal pollen in the plants of the reserve was 4.7%, in three plantings from Kryvyi Rih region ranged from 13.2% to 24.8%.