Продолжительность жизни хвои и жизнеспособность деревьев интродуцированных видов рода Pinus L. на юго-востоке Украины - Поляков, А.К.; Суслова, Е.П. (Промышленная ботаника, 2014)
Целью данной работы был поиск взаимосвязи продолжительности жизни хвои интродуцированных видов рода Pinus L. с жизнеспособностью деревьев, как критерия их состояния и перспективности введения в культуру. Наведено дані тривалості життя хвої 42 видів та культиварів роду Pinus L., інтродукованих на південний схід України. Встановлено кореляційний зв'язок між тривалістю життя хвої та життєздатністю дерев. До найбільш життєздатних видів з максимальною тривалістю життя хвої віднесено Pinus pallasiana D.Don, P. densiflora Siebold ex Zucc., P. nigra J.F. Arnold та P. tabulaeformis Carr., які слід вважати перспективними для впровадження в культуру на південному сході України. The paper presents data on needle life spans in 42 introduced pine species in the south east Ukraine. We revealed a correlation between needle life span and tree viability. Pinus pallasiana D.Don, P. densiflora Siebold ex Zucc., P. nigra J.F. Arnold and P. tabulaeformis Carr. were named the most viable species with a maximum needle life span. These species have good introduction prospects in the south east Ukraine.