О формировании видового состава растений на породных отвалах угольных шахт Донбасса - Чайка, Н.И. (Промышленная ботаника, 2014)
Цель работы – выявить особенности формирования видового состава растений на эдафотопах породных отвалов угольных шахт Донбасса. Наведено дані про стан рослинного покриву верхнього ярусу породного відвалу вугільної шахти (шахтоуправління № 5 “Західне”). Наведено коротку характеристику едатопу та визначено основні параметри екологічних умов породних відвалів шахт. Виявлено видовий склад рослин під час спонтанного заростання різних ділянок породного відвалу. Визначено запас насіння рослин у субстраті. Розраховано коефіцієнт поширення видів рослин та зроблено прогноз про їхнє можливе розповсюдження. The data as to vegetative cover condition of the upper layer of a spoil heap of Zapadnoe coal mine department no 5 is presented. A brief characteristic of edaphotope is given, main parameters of spoil heap ecological conditions being determined. Species composition under spontaneous succession of different heap areas is determined. Seed content in the substrate is measured. A coefficient of species spread is calculated аnd their possible distribution is forecasted.