Гетерозиготность деревьев популяции Pinus sylvestris L. var. cretacea Kalenicz. ex Kom., различающихся по интенсивности радиального роста ствола - Коршиков, И.И.; Багдасарова, А.Р. (Промышленная ботаника, 2014)
Цель работы – в популяции P. sylvestris var. cretacea выяснить отличия в гетерозиготности особей, отличающихся по интенсивности радиального роста ствола. За 17 алозимними локусами досліджено гетерозиготність вибірок різновікових дерев сосни крейдяної (P. sylvestris var. cretacea Kalenicz. ex Kom), які суттєво різняться за інтенсивністю радіального росту, в популяції, що відновлюється в заповіднику «Крейдяна флора». Розбіжностей за рівнем середньої гетерозиготності між об’єднаними вибірками дерев з меншим (група 1) та більшим (група 2) діаметром стовбура практично не було виявлено, однак ці групи відрізнялися тим, що у першій групі переважали генотипи з 1–3 (78,10%) гетерозиготними локусами, а в другій групі – з 2–4 (77,2%) гетерозиготними локусами. Встановлено, що дерева з відмінностями у радіальному рості стовбура значно відрізняються за рівнем наявної гетерозиготності за окремими локусами (Fdh, Adh-2, Dia-1, Dia-2). We investigated heterozygosity by 17 allozyme loci in different aged samples of P. sylvestris var. cretacea Kalenicz. ex Kom. These trees significantly differed in their radial growth rates and were sampled from a population being reestablished in the "Kreydyana Flora" Nature Reserve. Significant differences in average heterozygosity level between pooled samples of trees with smaller (group 1) and greater stem diameter (group 2) were not detected. However, these groups differed by prevailing genotypes: those characterized by 1–3 (78.10 %) heterozygous were dominant in the first group, while those with 2–4 (77.2%) heterozygous loci prevailed in the second group. The study has shown that the trees with differences in stem radial growth significantly differed by observed heterozygosity level at certain loci (Fdh, Adh-2, Dia-1, Dia-2).