Изучение влияния регуляторов роста на прорастание семян многолетних кормовых злаков - Бондаренко-Борисова, И.В.; Кохан, Т.П. (Промышленная ботаника, 2014)
Целью нашего исследования была предварительная оценка возможности и эффективности использования синтетических РР в системе агротехнических мероприятий при выращивании сортов двух видов кор Оцінювалася можливість та ефективність використання синтетичних регуляторів росту (РР) з метою поліпшення показників проростання насіння кормових злаків. В рамках лабораторного досліду вивчали вплив двох РР, – «Грейнактиву-С» (солі полігексаметіленгуанідіну) та «Імуноцитофіту» (арахідонова кислота), на показники проростання насіння Elytrigia elongata ‘Сарматский’ та F. regeliana ‘Лиманская’. Визначали енергію проростання (ЕПН) і лабораторну схожість (ЛСх). Стимулятор «Грейнактив-С» в досліді підвищував ЛСх насіння злаків, однак негативно впливав на показник ЕПН. Препарат «Імуноцитофіт» негативно впливав на показники ЕПН та ЛСх насіння обох злаків. Для включення вищезгаданих РР у систему агротехнічних заходів необхідні додаткові лабораторні і польові експерименти для з’ясування регламентів використання цих препаратів. In our study we estimated applicability and efficiency of synthetic plant growth regulators (GS) application germination stimulation of fodder grass seeds. During our laboratory trial we studied the effect of two GS, namely Grainactive-C (polyhexamethylenguanidine hydrochloride) and Immunocytophyte (arachidonic acid) on seed germination energy of Elytrigia elongata ‘Sarmatsky’, Festuca regeliana ‘Lymanskaya’. We determined germination energy (GE) and trial germination capacity. Grainactive-C stimulated the increase in grass seed TGC, but negatively affected GE. Immunocytophyte negatively influenced either GE or TGC in both grass varieties. Further laboratory and field trials on these prepapations’ application regulatory considerations are needed to introduce abovementioned stimulators into the system of agrarian techniques.