Фитопаразитические нематоды папоротников (Polypodiophyta) в коллекции Донецкого ботанического сада НАН Украины - Губин, А.И. (Промышленная ботаника, 2014)
Целью данного исследования было определение видового состава гельминтов, паразитирующих на папоротниках в коллекции Донецкого ботанического сада НАН Украины (ДБС), выявление наиболее патогенных видов и оценка их вредоносности. Особое внимание при этом было уделено В умовах закритого ґрунту Донецького ботанічного саду НАН України на папоротях зареєстровано чотири види фітопаразитичних нематод. Два з них – Rotylenchus robustus (de Man, 1876) Filipjev, 1936 і Xiphinema sp. (з групи americanum) в окремих випадках здатні викликати патологічні зміни і призводити до зниження декоративності. До особливо сприйнятливих слід віднести папороті родів Pteris L., Cyrtomium C. Presl, Asplenium L. і Adiantum L. При отриманні рослинного матеріалу з інших ботанічних садів та з природних місць зростання слід проводити ретельні карантинні обстеження на предмет виявлення листкових нематод роду Aphelenchoides Fischer, 1894, що є небезпечними шкідниками папоротей і на даний момент відсутні в закритому ґрунті ДБС. Four species of plant-parasitic nematodes was found on ferns in the greenhouses of Donetsk Botanical Gardens of the National Academy of Sciences of Ukraine. Two of them – Rotylenchus robustus (de Man, 1876) Filipjev, 1936 and Xiphinema sp. (from americanum group), in some cases can cause pathological changes and reduction of ornamentality. Ferns of genera Pteris L., Cyrtomium C. Presl, Asplenium L. and Adiantum L. were especially receptive to nematode diseases. Upon receipt of plant material from other botanical gardens and natural habitats it is necessary to conduct thorough quarantine inspection for detection of leaf nematodes of genus Aphelenchoides Fischer, 1894 – dangerous pests of ferns which are absent at present moment in the greenhouses of Donetsk Botanical Gardens.