О расширении гнездового ареала чегравы (Hydroprogne caspia) в Восточном Приазовье - Лохман, Ю.В.; Лохман, А.О. (Бранта: Cборник научных трудов Азово-Черноморской орнитологической станции, 2012)
У Західному Передкавказзі крячок каспійський гніздовий перелітний вид. До середини 80-х рр. його вважали залітним видом. Перші гнізда в регіоні знайдені в 1986 р. на Кизилташських лиманах (Північно-Східне Причорномор’я), пізніше в 1994 р. на озері Ханському (Східне Приазов’я). Впродовж чверті століття область гніздування каспійського крячка формувалася цими ізольованими поселеннями. Динаміка чисельності чорноморської популяції відносно стабільна. На озері Ханському існує позитивний тренд, в період з 2000 до 2008 р. кількість гніздових птахів збільшилася вдвічі. The Caspian Tern is a breeding migratory species in the Western Ciscaucasia. Until the mid-1980s it was considered to be an accidental species. The first breeding sites in the region were found in 1986 on Kiziltashsky Limans (North-Eastern Azov area), and later in 1994 on Lake Khanskoye (Eastern Azov area). During a quartercentury the breeding area of the Caspian Tern has been forming from these isolated colonies. The number dynamics of the Black Sea population of the species is rather stable. We observe a positive trend on Lake Khanskoe, over the period from 2000 to 2008 the number of breeding birds increased two times.